Na 40 místech na Tabulovém vrchu mohou obyvatelé města od začátku září nově třídit zbytky z kuchyně. Aktivita navazuje na pilotní projekt na sídlišti Povel, kde lze gastroodpady do speciálních nádob ukládat již druhým rokem.
Smyslem je snížení podílu směsného komunálního odpadu. „Jeho likvidace stojí město nemalé prostředky. Kuchyňského odpadu může být přitom ve směsném komunálním odpadu až jedna třetina a je možné jej využít jako obnovitelný zdroj a energeticky ho zpracovat například v bioplynové stanici,“ popsal náměstek primátora Otakar Štěpán Bačák.
Na rozmístění nádob naváže informační kampaň spojená s roznosem speciálních kbelíků na gastroodpad do vytipovaných domácností v lokalitě. „Máme pro tyto účely připraveno bezmála čtyři tisíce malých praktických nádob, které zdarma doručíme obyvatelům ve vybraných ulicích přímo do bytu. Předáme jim také praktické rady, jak správně gastroodpad třídit a u jakých kontejnerových stání budou nově rozmístěné nádoby na zbytky z kuchyně,“ doplnil náměstek Bačák.
Průběžně aktualizované informace jsou na olomouctridi.cz.
(prošlé či zkažené potraviny, nespotřebované zbytky jídel nebo staré pečivo)