Odpadové hospodářství města Olomouc

Olomouc třídí odpad

Aktuality

Termíny svozu papíru a plastů v roce 2025

08.11.2024 | ...

Omezení svozu bioodpadu v zimním období

08.11.2024 | Zimní období pozmění termíny pro svoz bioodpadu v Olomouci. Pravidelný čtrnáctidenní svoz ze speciálních hnědých 240 litrových nádob bude omezen od prosince 2024 do března 2025. ...

Průzkumníci na Povelu vyrazí do ulic, zajímá je názor na třídění kuchyňského odpadu

07.03.2023

Názor na třídění gastroodpadu z domácností zjišťují na olomouckém sídlišti Povel pracovníci specializované agentury. V této městské části totiž od loňska běží pilotní projekt sběru kuchyňského odpadu. Ten mohou občané nově odkládat do speciálních nádob umístěných u vybraných kontejnerových stání. Průzkum probíhá od úterý 7. března do 9. března od 13 do 17 hodin.

„Získané poznatky z průzkumu poslouží k úpravám pilotního systému, případně k jeho rozšíření do dalších lokalit ve městě,“ popisuje smysl šetření náměstek primátora Otakar Štěpán Bačák odpovědný za oblast odpadového hospodářství ve městě. V ulicích se tak budou tři dny pohybovat dvoučlenné týmy, které budou oslovovat kolemjdoucí. Každý, kdo tazatelům odpoví na pár krátkých otázek, obdrží jako poděkování dárek v podobě opakovaně použitelného sáčku na ovoce a zeleninu vyrobeného z recyklovaného materiálu.

V lokalitě bude v době průzkumu k dispozici také stánek. „U něj zájemci získají bližší informace o třídění gastroopdpadu, například prošlých potravin či zbytků pokrmů. V případě, že vyplní i dotazník, zapojí se tím do soutěže o dárkové balíčky s regionálními produkty,“ doplňuje vedoucí oddělení odpadového hospodářství olomouckého magistrátu Petr Swaczyna. Infostánek bude umístěn v Jánského ulici na prostranství před poliklinikou, nebo na ploše před bývalým kulturním domem Zenit u fontány v Nedvědově ulici.

Součástí akce je také osvěta v oblasti správného nakládání s gastroodpady. Pro zájemce je připraven leták s podrobnými informacemi, co do nádob na kuchyňský odpad patří, co naopak jeho recyklaci komplikuje nebo do nich nepatří. „Smyslem projektu recyklace gastroodpadu je především snížení podílu směsného komunálního odpadu, jehož likvidace stojí nemalé prostředky z městské pokladny,“ upozorňuje náměstek Otakar Štěpán Bačák.

Kuchyňský odpad z Olomouce se využívá jako obnovitelný zdroj a energeticky se zpracovává v bioplynové stanici společnosti EFG Rapotín BPS. Ta v krajské metropoli zabezpečuje systém sběru gastroodpadu v pilotní lokalitě.

Další informace jsou k dispozici na stránkách www.tridimgastro.cz

Statutární město Olomouc, Horní náměstí 583, 779 11 Olomouc